Skip to main content
Pyydä tarjousLue lisää

1900-luvun alussa monet suomalaiset aktivoituivat sivistyksen asialle, joiden taustalla toimi uskonnollisia, poliittisia ja sitoutumattomia kansanliikkeitä. Yksi sellainen syntyi Turussa vuonna 1917, kun syntyi tahtotila kristillisen opiston perustamisesta Lounais-Suomeen. 21.10.1917 pidettiin kansankokous, joka johti Turun Kansanopisto Oy:n perustamiseen. Hanke kohtasi kuitenkin vastoinkäymisiä ja lopulta Lounais-Suomen kristillisen kansanopiston johtokunta päätti perustaa oman opiston syksyllä 1925.

Tilatarpeen takia Turun kristillinen kansanopisto hankki jo 12.1.1926 oman talon Sirkkalankatu 40:stä. Kouluhallitus ehti syksyllä lausunnossaan evätä opiston valtionavun ja taistelujen jälkeen opiston vihkiäisjuhlat pidettiin 15.12.1926.

Opisto koki 1900-luvun aikana moninaisia vaiheita. Se muun muassa hakeutui johtajansa Olavi Kareksen aikana (1930–1960) osaksi herännäis- eli körttiopistojen joukkoa ja talvisodan aikana 12.1.1940 pommi tuhosi opistorakennusta pahoin. Kuitenkin jo samana syksynä opisto otti vastaan ennätysmäärän opiskelijoita.

Suurten ikäluokkien koulutustarve sekä yhteiskunnan nopea muutos sodan jälkeen synnytti tarpeen arvioida opiston tulevaisuutta uudelleen ja rohkeasti. Vuonna 1965 opisto hankki noin 4,5 ha määräalan Turun kaupungilta, Prusin tilasta, Linnamäen kupeesta. Uuden opiston suunnitelmat valmistuivat 1971.

Rakennussuunnitelman toteutti Pekka Pitkäsen arkkitehtitoimisto ja uuden opistorakennuksen rakennustyöt alkoivat kesäkuussa 1972. Rakennustyötä valmistuivat syksyllä 1973 (harjannostajaiset 31.8. ja vihkiminen 9.12.) kolme kuukautta suunniteltua myöhemmin. Pitkäsen moderni arkkitehtuuri näkyy tasakattoina, muotoina sekä betonin, metallin ja voimakkaiden värien vuoropuheluna. Valmistumisajankohtanaan rakennus oli muotokieleltään hyvin moderni.

Turun kristillisen opiston liiketoiminta ja asiakkaiden tarpeet kasvoivat 1980–1990-luvuilla ja kasvavaan tarpeeseen vastattiin laajentamalla kokous-, hotelli- ja ravintolapalvelukapasiteettia. Asuntolan uusia asuntoja voitiin käyttää kesähostellina opistolinjojen ollessa kesätauolla.

Lopulta kasvava liiketoiminta oli irrotettava opiston toiminnasta ja sitä varten Turun kristillisen opiston säätiö perusti 20.12.1993 Linnasmäki oy:n. Osakeyhtiö erikoistui kongressi-, kokous- ja hotellipalveluihin. Osakeyhtiön toimintaa tukivat 1993 valmistuneet auditorion ja hotellisiiven investoinnit. 264-paikkainen auditorio on alueella ainutlaatuinen kokonaisuus ja tilan akustiikka toimii loistavasti esimerkiksi konserteissa. Auditoriossa moderni kokousjärjestelmä mahdollistaa tilan käytön vaativissakin kokouksissa.

Linnasmäki Oy on kasvanut ja kehittynyt vuosien varrella merkittävästi mahdollistaen laajan palvelutarjonnan hotelli- ja hostellipalveluille, sekä kokouksille ja perhejuhliin. Yhtiötä on johdettu viisaasti, ja työlleen omistautuneet yrityksen työntekijät ovat rakentaneet lukuisia unohtumattomia hetkiä ja onnistuneita tilaisuuksia.

Linnasmäen sijainti lähellä Turun keskustaa houkuttelee hyvin monipuolista asiakaskuntaa. Majoitusöitä vuoden aikana on noin 20 000 (2023) ja majoittujista suurin osa on kotimaan matkailijoita. Merkittävä osuus kansainvälisistä matkailijoista tulee myös Suomen lähialueilta (Ruotsi, Viro, Saksa).

Tiloissamme kokouksiaan järjestävät muun muassa Suomen evankelisluterilaisen kirkon kirkolliskokous, Varsinais-Suomen maakuntavaltuusto ja Varsinais-Suomen hyvinvointialue (Varha). Lisäksi erilaiset yritykset, yhteisöt, yhdistykset ja henkilöasiakkaat arvostavat tarjoamiamme kokous-, ravintola- ja majoituspalveluita.

Linnasmäki Oy tuottaa kiinteistönhuolto- ja ravintolapalvelut samassa kiinteistössä toimivalle Linnasmäen opistolle (entinen Turun kristillinen opisto) ja Turun kristillisen opiston säätiölle, joka omistaa kaikki kiinteistöt. Yhtiö työllistää noin 30 työntekijää ja sen liikevaihto vuonna 2023 oli n. 2,5 M€.

Lopuksi

Opiston satavuotinen ja kokoushotellin kolmen vuosikymmenen historia kytkeytyy Linnasmäen juurella paljon itseään pidempään ajanjuoksuun. Ihmiset vierailevat maisemissa vain hetken, mutta maisemat kantavat mukanaan pitkän historian. Meille onkin erityisen tärkeää kunnioittaa ympäröivää luontoa ja historiallisia maisemia. Hotelli Linnasmäen kehittämisstrategiassa näkyvät vahvasti kestävyyden ja vastuullisuuden arvot, joita toivomme myös vieraidemme mukailevan. Pidetään yhdessä huolta arvokkaasta luonnostamme ja taataan Linnasmäelle tulevaisuus myös tuleviksi vuosikymmeniksi.

Majoituksen varauslinkki, avautuu uuteen ikkunaan
+358 2 412 3500
Lustokatu 7, 20380 Turku
+358 2 412 3501